Vuoden 366:s päivä

Tänään se on, karkauspäivä, vuoden 366:s päivä. Tasapuolisuuden nimissä se ei ole suomalaisessa nimipäiväkalenterissakaan kenenkään nimipäivä. Olisihan se mälsää viettää nimpparia vain joka neljäs vuosi, vaikka vähemmän koko nimipäivää taidetaan nykyään edes viettää ?

Karkauspäivä kuuluu länsimaiseen ajanlaskuun, ja se on lisätään helmikuun viimekseksi päiväksi neljän vuoden välein, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat astronomisia vuodenaikoja. Tähtitieteellisesti vuosi nimittäin kestää 365 päivää ja kuusi tuntia eli Maa kiertää Auringon ympäri tuossa ajassa.

Kalenterivuosi kestää kuitenkin vain 365 päivää ja jotta vuodenajat ja kalenteripäivät eivät joutuisi tämän aikaeron takia epärytmiin, tilanne tasoitetaan neljän vuoden välein ylimääräisellä kalenteripäivällä. Poikkeuksena ovat ne sadalla jaolliset vuodet, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla. Tämä viimeinen kaava meni itseltäni jo ns. yli, mutta kaipa sen ilmoittavat jotkut viisaammat erikseen, jos tuollainen päivä tämän elämän varrelle osuu ?

Karkauspäivään on liittynyt monenlaisia myyttejä ja perinteitä jo 1800-luvulta lähtien. Kosiminen ja hamekangas on minulle tuttu karkauspäivän perinne, jota kylläkin olen vain leikilläni käyttänyt. Yhtään hamekangasta en siis ole saanut, mutta kertaakaan en ole kyllä naimisissakaan ollut ?

Huomenna kohti maaliskuuta! Hyvää helmikuun viimeisen päivän jatkoa siis….

Stella (256)