Täydellisyyden tavoittelua

Se oli mieheni, joka viikonloppuna huudahti olohuoneen sohvalta ”Hyi he…tti”. Minä tietysti säntäsin katsomaan, mistä on kyse. Televisiosta tuli ohjelma äidistä ja tyttärestä, jotka – anteeksi vain – näyttivät lähinnä Äiti-ankalta ja Tytär-ankalta. He olivat ns. jääneet botox- ja kauneusleikkauskoukkuun. Mikään ei tuntunut riittävän.

Näitä vastaavia ohjelmia ja kasvoja näkee nykyään aika paljon. Niin televisiossa kuin myös katukuvassakin. Suomessa (ainakaan täällä ”kehäkolmosen ulkopuolella”) ei VIELÄ onneksi kovin paljon tai ainakaan kovin näkyviä juttuja.

Ehkä olen syntymävanha, ennenaikaisesti kyynistynyt seniili, mutta en oikein ymmärrä tätä nykymenon suuntaa. Miksi pahimmillaan kaiken kropassa pitää olla tekotekoteko. On tekohiukset, tekorinnat, tekoripset, tekohuulet, tekokynnet, tekokasvot ja vaikka mitä.

Missä on luonnollisuus? En väitä, että olisin aina ollut itseeni tyytyväinen. En tosiaankaan. Tietyssä teini-iän vaiheessa tuntui, että mikä vaan muu kuin oma itse olisi parempi ja pienistä rinnoistani kärsin kovastikin. Ikä toi tässä viisautta, nyt näen noissa kärpäslätkissä miltei pelkkää hyvää. Tai en ainakaan anna asian enää häiritä itseäni.

Terveydellisten syiden vuoksi tehdyt toimenpiteet ymmärrän aina, mutta ulkonäkökeskeisyys on mennyt mielestäni liian pitkälle. Suoraan sanoen ihmettelen myös sitä, mistä ihmisillä on rahaa tähän kaikkeen!

Mutta edelleen, missä on luonnollisuuden arvostus? Joukkopaineko ajaa jo muutenkin kauniit, nuoret naiset muokkaamaan itseään? Ja keski-ikäiset, me iholtaan ja kropaltaan ehkä kieltämättä hieman jo rupsahtaneet. Miksi emme pystyisi katsomaan itseämme peiliin sellaisenaan? Operaatioiden myötä rypyt ehkä hetkeksi katoavat, mutta niin katoaa pikkuhiljaa persoonallisuutemmekin.

Sinulta, jolle tämä kirjoitus meni kuin piikki lihaan ja ehkä loukkaannuit, pyydän anteeksi mielipahan aiheuttamista. Mutta esitän sinulle samalla kysymyksen: Miksi sen teet? Ketä haluat miellyttää, vai paikkaatko ehkä heikohkoa itsetuntoasi? Molemmissa tapauksissa olen sitä mieltä, että luonnollisella toiminnalla saisit pysyvämmän parannuksen. Et ehkä niin nopeasti, mutta pysyvämmin….

Rakkaudella Luomu-Stella (256)