Myrskyluodon Maija – kesänostalgiaa

Se sykähdyttää, pakahduttaa ja itkettääkin joka kerta. Myrskyluodon Maija nimittäin. Oli kyseessä sitten Anni Blomqvistin kirjoittama koskettava tarina luettuna, siihen perustuva tv-sarja katseltuna tai Lasse Mårtensonin upea sävellys kuunneltuna, vaikutus on sama. Harmi, etten käynyt katsomassa musikaaliversiota, jolla Helsingissä juhlistettiin 50-vuotiasta teatteritaloa ja 100-vuotiasta Suomea.

Vähän taustaa niille, joille tarina ei ole tuttu: Maija on saaristolaiskodin tyttö, joka naitetaan kalastaja Jannen vaimoksi kaukaiselle Myrskyluodolle. Meren naapurina eläminen opettaa nöyryyttä ja vahvuutta, ja luodon karuissa olossa Maijasta kasvaa vähitellen sitkeä saariston nainen. Koskettavassa tosielämään perustuvassa tarinassa on lämpöä ja konstailematonta kauneutta. Koreilematon, karu ja surullinenkin, mutta niin kaunis tarina aikansa todellisesta elämästä ja siitä, miten meri antaa, mutta myös ottaa….

Varmaan mietit, mistä ihmeestä ja miksi Myrskyluodon Maija pulpahti blogipäivityksen aiheeksi. No, aina on ollut kesä, kun olen näitä kirjoja lukenut ja sarjaa televisiosta tai tallenteena katsellut. Myös silloin vuosia, vuosia sitten kesä oli parhaimmillaan, kun pääsin ihan oikeasti käymään tuolla saarella Ahvenanmaalla. Onko se oikea saari juuri tuo, vai onko siellä vain kuvattu TV-sarja, siitä liikkuu eri tietoja. Oli kummin vaan, silloin täyttyi yksi unelmani ja sain nauttia siellä muutaman upean päivän Maijan elämää miettien.

Sinä lukijani: kun toivottavasti pian luet tai katselet Myrskyluodon Maijan tarinan (osa ties monettako kertaa – osa teistä elänytkin vastaavaa niukkaa ja karua elämää, sen tiedän), tee se oppien ja samalla muistaen, miten valmiissa, helpossa maassa ja yltäkylläisesti me nykyään elämme. En sano, että nykyään on paremmin, moni asia toki onkin, mutta entisissä ajoissa on paljon opittavaa. Minä tekisin entisestä ja nykyisestä sopivan sekoituksen…

Kuva: Elävä arkisto yle.fi
Kuva: Elävä arkisto yle.fi 

Oikein ihanaa ja rentouttavaa juhannuksen aikaa!

Stella (256)

ps. Muista kerätä kukkaset tyynyn alle ?